Sunday, November 1, 2009

LABU SAYONG

Labu sayong
Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang, dalam Mukim Sayong, iaitu sebuah desa yang terletak 14 kilometer dari Kuala Kangsar, Negeri Perak. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut.

Lanjutan daripada ini, perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar.
Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional, khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung, padi, senduduk, lawang, cengkih dan pucuk rebung.

Perusahaan membuat Labu Sayong tergolong dalam pembuatan seramik. Peredaran zaman, telah merevolusi kaedah pembuatannya daripada tradisional kepada moden.
* Pembuatan tradisional
* Pembuatan moden
o Throwing / Teknik lemparan alin
o Teknik acuan
o Teknik sepuh

Lokasi perusahaan seramik labu sayong
Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:

* Kampung Kepala Bendang, Mukim Sayong Kuala Kangsar
* Kampung Paya Lintah, Mukim Buaia, Padang Rengas
* Kampung Kuala Dal, Mukim Buaia, Padang Rengas

Kebanyakkan lokasi perusahaan ini turut menawarkan pakej lawatan sambil belajar kepada pelbagai agensi, sekolah, IPT, dan dokumentari.

1 comment:

  1. boleh tak bagi penerangan mendalam tentang macamne nak buat labu secara modern ,, urm harap boleh bantu ,

    ReplyDelete